Utazás

11 tanács az utazás megtervezéséhez ( 1. rész )

(Ez egy kicsit hosszabb írás lesz, mert mindent részletesen össze szeretnék Nektek foglalni, ezért két blog bejegyzésbe szedtem 😉 )

Az elmúlt években, Mátéval kialakult egy rendszerünk az utazás megtervezéséhez. Minden egyes kis lépést megtervezünk elôre, hisz más kontinensen valò utazásnál mindenre oda akarunk figyelni, hogy minden flottul menjen. Minden lehetséges helyzetre készítettem egy A,B,C,D tervet (imádok tervezni 😉 )

Na, de mik azok a lépések, amelyeket minden utazásnál alkalmazunk, a világkörüli utaknál vagy akár Európán belül:

1.Utazás tervezése: Mikor eldöntöttük, hogy ismét eljött az idô utazni s hajt az utazási vágy, akkor kb 3-4 hónappal elôre kezdjük el megtervezni az utazást, hogy mindent meg tudjunk szervezni és megfelelô áron meg tudjunk venni.

2.A konkrét ùticél kiválasztása: Például az elsô ázsiai utunknál elôvettünk egy Ázsia térképet és megbeszéltük Mátéval, hogy mely országokat szeretnénk mindenképpen megnézni, s az országokon belül is, mely városok lesznek a célpontok. Szerencsére Mátéval nagyon hasonlóan gondolkozunk, így könnyû volt közös nevezôre jutni az ùticél kiválasztásában. Ha mégis kicsit különbözôek voltak az elkepzéléseink, akkor átbeszéltük mégegyszer a dolgokat és alkalmazkodtunk kicsit a másikhoz. Így mindketten láttuk azt, amit látni szerettünk volna. A kompromisszum a legfontosabb 😉

3. Repjegy vásárlás: Mikor mi 2014-ben elkezdtünk utazni, még nem ismertük az utazomajmot (https://www.facebook.com/utazomajom/), aki kikeresi a legjobb ajánlatokat az utazók számára (mindenkinek ajánlom az oldalukat, nem azért írok róluk, hogy marketingeljem az oldalukat, hanem azért, mert tényleg nagyon jó ajánlataik vannak 😉 ).

Mi Mátéval viszont magunk szeretjük megtervezni az utazásainkat lépésrôl lépésre, amibe a repjegy kikeresése és kiválasztása is hozzátartozik. A kedvenc oldalunk a skyscanner (www.skyscanner.hu).

Mikor kiválasztottuk az országokat, városokat, amiket meg akarunk nézni, elkezdem megnézni a repjegy árakat a skyscanneren. Elôre kiválasztjuk, hogy kb. mikor, mely hónapban szeretnénk utazni, s úgy keresek rá az úticélra. A keresésnél van egy olyan opció, hogy teljes hónap. Ott mutatja az egész hónapra az árakat, s hát mi mindig a legolcsóbbat választjuk ki 😉 (a retúr repjegy általában olcsóbban jön ki, mintha különbözô városból repülnénk vissza, így célszerûbb ugyanabból a városból hazarepülni, mint amibe érkeztünk). Az árakat érdemes több hétig naponta nézni vásárlás elôtt, mert nagyon tudnak változni, akár egyik napról a másikra, 20-30 ezer Ft különbség is elôfordulhat, ami több városnál két fôre elég sok pénz. Jó keresgélést majd Nektek is 😉

4. Szállás: Mindig úgy választunk szállást, hogy a reptérrôl egyszerû legyen megközelíteni, bent legyen a városban, s a tùrisztikai látványosságok, amiket meg szeretnénk nézni, könnyen elérhetôek legyenek. A szállást is a skyscanneren szoktuk nézni.

A szállodák fül alatt ki lehet választani a várost és mi személy szerint ár alapján szoktuk rendezni. Onnan megnézzük, hogy melyik kapta a legjobb értékelést.

Meg pluszba le szoktuk nyomozni a hotelt a tripadvisor (https://www.tripadvisor.com) oldalán, hogy milyen véleményt írtak róluk és hány csillagot kapott az elôzô vendégektôl. Fontos tudni, hogy negatív véleményt minden hotel kap, de ha csak 1-2 ilyen vélemény van és a többi pozitív, akkor az a hotel jó. Viszont ha kevés csillaga van és sok a negatív vélemény, akkor mindenképpen más hotelt válasszatok, tapasztalatbòl írom 😉

Ha véletlenül nem találnánk olyan szállást, ami tetszene Nekünk (nagyon ritka volt az ilyen), akkor az airbnb-n (https://www.airbnb.hu) kezdünk el szállásokat nézni. 

Skyscannert és airbnb-t kombinálva tuti megtaláljuk a legjobb, s legolcsóbb szállást 🙂

5. Vízum: Mikor kiválasztottuk az országokat, városokat, repjegyeket és a szállást, de még nem vettük meg ôket, akkor elkezdjük megnézni, hogy milyen vízum szükséges Nekünk az adott országban (ha egyáltalán kell). Néhány országnál elôre kell a tùrista vízumot megvenni. Ezt érdemes elôre neten lecsekkolni. Nálunk, ami hosszabb idô volt (kb. 1hónap), az a kínai és az indiai vízum intézése volt. Ide csak úgy engedtek be minket az országba, ha elôre megvolt a vízumunk. A legtöbb országban az országba történô belépéskor adják a vízumot. Sok ingyenes, de vannak, amik fizetôsek. A legjobb Bali volt, mikor belépéskor és még kilépéskor is kellett vízumot fizetni 😀 (ez azért elég ritka eset, általában csak egy vízumdíj van belépéskor). Tehát érdemes elôre megnézni interneten a meglátogatni kívánt ország vízumfeltételeit.

Remélem tetszik Nektek eddig az írásom, hamarosan folyt. köv. az utazás megtervezésének többi pontjával 😉